Frykter borgerkrig i Bolivia

Minst fire personer ble drept i sammenstøt mellom rivaliserende grupper nord i Bolivia og tidligere ble USAs ambassadør bedt om å forlate landet. President Evo Morales frykter borgerkrig etter den politiske uroen de siste dagene. Men i La Paz er det fortsatt rolig.

Morales frykter at uroen i landet kan lede til borgerkrig. Samtidig mener han at USA bidrar til å destabilisere landet og har utvist ambassadøren.

For oss som bor i La Paz er det rolig. Vi merker lite til urolighetene i landet.

Ifølge det bolivianske innenriksdepartementet var to av de drepte regjeringsvennlige bønder som ble angrepet av representanter fra de lokale myndighetene, som er kontrollert av motstandere av Morales. Rundt 20 personer skal være såret i sammenstøtet som skjedde under en demonstrasjon i Pando-provinsen.

Uroen i landet er en forlengelse av konflikten mellom Morales og guvernørene i fem av landets delstater.

Guvernørene i de gassrike, østlige delene av landet protesterer mot presidentens forsøk på å innføre reformer som er ment å komme den fattige majoriteten i landet til gode.

De velstående delstatene i øst ønsker blant annet å beholde mer av gassinntektene selv. Innbyggerne i denne delen av landet er også i hovedsak etterkommere etter europeere, mens innbyggerne i de resterende delene består av urbefolkning.

President Morales gikk av med seieren i en folkeavstemning om politikken hans i forrige måned, men den politiske situasjonen i landet er likevel uavklart. For to uker siden kunngjorde Morales derfor at en ny folkeavstemning vil bli holdt 7. desember.
Urolighetene brer seg

Onsdag ble en gassrørledning sprengt i den sørøstre delen av landet. Sjefen for det statlige energiselskapet YPSL, Santos Ramirez, karakteriserer sabotasjeaksjonen som et terroristangrep.

Angrepet mot rørledningen reduserte gassforsyningen til både Argentina og Brasil betydelig.

Både Morales’ tilhengere og motstandere satte opp veisperringer flere steder i landet.

Dagen før plyndret demonstranter regjeringskontorer flere steder i landet, tok kontroll over oljeanlegg og tre regionale flyplasser.
USA-ambassadør uønsket

Midt i urolighetene erklærte Morales USAs ambassadør til Bolivia, Philip Goldberg, for en “persona non grata” i landet.

USAs ambassadør har konspirert mot demokratiet og ønsker at Bolivia faller fra hverandre, sa Morales i en tale fra presidentpalasset onsdag.

Presidenten kom ikke med noen spesifikke bevis, men Goldberg hadde i forrige måneder møter med guvernøren i Santa Cruz, Ruben Costas. Costas er regnet som Morales’ hovedmotstander.

Morales opplyste at han har gitt utenriksministeren beskjed om å sende et brev til den amerikanske ambassaden der Goldberg blir bedt om å reise hjem så fort som mulig.

Det amerikanske utenriksdepartementet avviste i en uttalelse anklagene fra Morales som grunnløse.

I dag var jeg, Arild, ekspertkommentator på Dagsnytt 18, der det handlet om situasjonen i Bolivia. Hør sendingen her.

(NTB/Noticiasbolivianas.com)

Comments

Legg igjen kommentar:

  Textile Hjelp

Kategorier

RSS / Atom