Husker du hva du fikk til jul i fjor?

Mange husker nok ikke hva de fikk til jul i fjor. Men Yolanda fra Caranavi husker godt gaven hun fikk.

I desember 2008 fikk Yolanda og hennes familie innlagt rent drikkevann. Tidligere har de brukt vannet i elva. Det har ført til mye sykdom, og særlig barna er utsatt for sykdommer på grunn av dårlig drikkevann.

- Vi trenger vann til mye – matlaging, drikking og vasking. Rent vann er viktig. Vann er liv for oss, sier Yolanda.

Yolanda bor i utenfor byen Caranavi. Sammen med sin mann dyrker de frukt. De har to barn på 16 og 14 år.

Nå jobber Yolanda med å få ferdig toalettet. Dette blir trolig årets julegave.

- Med rent drikkevann og toalett er livet mye enklere, og ikke minst bedre for vår helse. Tusen takk til alle de i Norge som er med og hjelper oss i dette prosjektet, sier Yolanda.

STORT PROBLEM
Misjonsalliansen i Bolivia jobber mye med å gi rent drikkevann til folk – særlig på landsbygda der dette er et stort problem. I for eksempel Caranavi, som ligger i det tropiske lavlandet, har bare rundt 20 prosent av innbyggerne tilgang på rent vann i sitt nærområde. i Combaya og sorata har enda færre av innbyggerne rent vann. Vann tas der det finnes, og ofte er dette fra stillestående kilder eller skitne elver.

Det er slitsomt å få tak i den lille mengden urent vann befolkningen bruker. Veien for å få tak i vann er både lang og farefull, og ofte er det barn og eldre som må ta denne tunge oppgaven mens de andre jobber på markene. Sykdommer som følge av urent vann er utbredt, og barna er spesielt utsatte.

PROSJEKTER 2009
Misjonsalliansen har i 2009 gjennomføre to drikkevannsprosjekter i Caranavi. De nye anleggene

har både vann og toalett. Det har ikke de gamle. Derfor vil ti av disse gamle vannanleggene bli utbygd med toalett. Ett av disse prosjektene kommer Yolanda og hennes familie til gode.

I Sorata har fire prosjekt blitt realisert. Dette betyr vann og toalett for 160 familier. I gjennomsnitt kommer hvert prosjekt om lag 40 familier til gode. Vannprosjektene kommer i gang etter etterspørsel fra lokalbefolkningen og i samarbeid med den lokale kommunen. Misjonsalliansen dekker 60 % av kostnadene, resten dekkes av kommunen og innbyggerne selv.

Men det rene vannet finnes! I fjellet. For å få glede av det rene vannet, trengs hjelp til å borre, lage vanntank, rense vannet og legge rør ned til husene. Så trengs det en vannkrane.

MANGE VENTER
I år har ilimitado tenkt å legge til rette for en julegave som vil bli husket. For det finnes mange Yolandaer som venter på rent drikkevann. Kjøp eller ønsk deg en annerledes julegave. Ilimitados julegavekort gir familier i Bolivia rent, livgivende vann – fra en vannkrane.

Lokalbefolkningen, kommunen og Norad bidrar allerede. Et julegavekort fra deg på 531 kr vil gi en familie i Bolivia vann fra en kran. Et gavekort på 265,5 kr vil gi en halv vannkran. Beløp i gavekortet bestemmer du selv. Klikk her for å kjøpe gavekort.

Og – hvis du er med i en menighet, organisasjon o.l og skal ha et julearrangement, men ikke helt hva dere skal samle inn til – vann i Bolivia er midt i blinken. Ta kontakt, så hjelper vi til med materiell, videoer, informasjon m.m.

Comments

Legg igjen kommentar:

  Textile Hjelp

Kategorier

RSS / Atom