Lærer å bli misjonærer

I år er antall misjonærstudenter på Misjonshøgskolen doblet. Èn av dem er journalist Arild Vik.

Av Astrid Dalehaug Norheim, Vårt Land

– Vi har ikke sett skriften på veggen om at vi skal bli misjonærer, men vi har lyst og det passer bra nå, sier Arild Vik fra Klepp på Jæren.
Han, kona Mari og barna Hanna (5) og Filip (1 1/2) reiser til Bolivia 2. september for Misjonsalliansen. Det er ikke første gangen de reiser ut som misjonærer. Tidligere har de vært ute to år for Norsk Luthersk Misjonssamband i Peru.
– Vi har konventert, humrer Vik. – Vi har bare gode erfaringer med Misjonssambandet, men denne gangen stemte både tid og sted da muligheten i Misjonsalliansen dukket opp.
Før de setter seg på flyet til Sør-Amerika, går de to forberedelseskurs på Misjonshøyskolen i Stavanger. Tidligere i vår stod «misjon og misjonærtjeneste» på timeplanen. Nå er det bistand og diakoni» de blir litt klokere i.

Rekord
Misjonshøgskolen har hver vår misjonærforberedende utdanning over ti uker, fordelt på to kurs. I år har det vært rekorddeltakelse ved disse kursene. Til sammen er det 29 deltagere på ett eller legge kursene. I fjor var det til sammenligning 16 deltagere, og året før 15. Årsets deltagerne er utsendinger kommer ikke bare fra Det Norske Misjonsselskap, men også fra Misjonsalliansen, Norsk Luthersk Misjonssamband og Dansk Luthersk Missionsforening.
– Hva er grunnen til at det er så mange?
– Vi tror det er flere som reiser ut som misjonærer, men våger ikke si det sikkert ennå, sier rådgiver Rune Skagestad ved Misjonshøgskolen.
Han ser flere forklaringer på årets store kull: for første gang kommer det misjonærstudenter fra Dansk Luthersk Missionsforening som ikke har vært med før, Misjonsselskap sender ut mange misjonærer i år og misjonsorganisasjonene ser igjen betydningen av å forberede misjonærene sine ved å sende dem på kurs.
Tidligere var det vanlig at kommende misjonærer satte seg på skolebenken et helt år før de forlot Norge for å bli misjonærer. Det er dette skoleåret som har blitt redusert til to kurs.

Gjestehus
Tabloidjournalisten Arild Vik fra Rogalands Avis skal ta med seg penn, blokk og kamera til Bolivia og drive informasjonarbeid både for blad og web. I tillegg skal han jobbe med en fadderordning. Mari Vik skal jobbe på gjestehuset Casa Alianza og følge opp norske elever.
– Hva lærer dere på misjonærforberedende kurs?
– Akkurat nå er vi midt i bistandsarbeid og lærer å lage søknader, diskuterer hvordan vi tenker rundt bistand og hvordan vi skal komme inn i en kultur på en best tjenlig måte, sier Mari Vik, som frem til sommeren er lærer på Bore skule.
– I dag har vi snakket om å ligge litt lavt og ikke tro at vi i Norge har alle svarere. Samtidig skal vi ikke legge oss helt bakpå. Det er jo en grunn til at vi er der. Utfordringen er å finne balansen, lytte til de lokale, gjøre seg godt kjent i kulturen og finne folk som kan gi tilbakemelding til oss.

Facebook
Arild Vik tror at ti ukers kurs har gjort dem bedre forberedt på å reise.
– Det er viktig å få tid til å forberede seg mentalt til at det skal skje noe nytt. Til daglig springer vi mellom jobb og henting av barn i barnehage.
Når kurset er ferdig til helgen, tar misjonærstudentene farvel med hverandre og spres over hele verden. Det blir likevel ikke siste gang de hører fra hverandre.
– Vi kommer nok til å følge hverandre på nettet, gjennom blogger eller facebook, sier Arild Vik.


1. rekke fra venstre: Atle Roger Mydland og Astrid Veum Mydland (til Thailand og Laos for Det Norske Misjonsselskap), Marianne Skjortnes (kursleder), Mari Beate Buer Vik (til Bolivia for Misjonsalliansen), Lena Bakkeid (til Etiopia for Det Norske Misjonsselskap), Gunvor Kongsvik (til Etiopia for Det Norske Misjonsselskap), Jonas Skrettingland (foreleser), Sandra Bischler (til Kamerun for Det Norske Misjonsselskap), Tom Sverre Tomren og Trude Tomren (tilKamerun for Det Norske Misjonsselskap) og Anette Nordhelle (til Mali for Norsk Luthersk Misjonssamband).
2. rekke fra venstre: Kjetil Sande (til Ecuador for Misjonsalliansen), Arild Vik (til Bolivia for Misjonsalliansen), Dag Johannessen (er i Thailand for Det Norske Misjonsselskap), Yngve Petter Bakkeid (til Etiopia for Det Norske Misjonsselskap), Bjarte Øen (foreleser), Jon Ivar Friborg (til Mali og Elfenbenskysten for Norsk Luthersk Misjonssamband).
Disse studentene var ikke til stede da bildet ble tatt: Marit Kjølberg Bjørnstad og Per-Olav Bjørnstad (til Kina for Misjonsalliansen), Kai Ove Berg (til Mongolia for Norsk Luthersk Misjonssamband), Kari Synnøve Børve (til Kenya for Norsk Luthersk Misjonssamband), Elin Jeppesen Bergstrøm og Audun Bergstrøm (til Kina for Norsk Luthersk Misjonssamband), Olav Kongsvik (til Etiopia for Det Norske Misjonsselskap), Erik Bischler (til Kamerun for Det Norske Misjonsselskap), Siv Anette Sande (til Ecuador for Misjonsalliansen) Foto: Turid Helgeland

Kategorier

RSS / Atom