Morales får fortsette

Søndag gikk bolivianerne til stemmeurnene for å si sin mening om president Evo Morales og hans politikk. Morales fikk klart flertall og får fortsette med sin reformpolitikk fram til valget i 2011. Og valget var langt roligere enn norske medier framstilte det.


President Evo Morales fikk klart flertall under folkeavstemningen søndag.

Folkeavstemningen er en kamp mellom president Morales og høyreorienterte guvernører. Guvernørene krever økt selvstyre i sine relativt velstående provinser. Også guvernørene i de forskjellige fylkene vil få sitt ja eller nei under folkeavstemningen.

Morales har bedt om velgernes støtte til å fortsette sitt reformarbeid, blant annet med omfordeling av jord og nasjonalisering av bedrifter.

Og Morales fikk det han bad om. Søndag kveld viste opptellingene at han hadde 61 prosent med seg, og tallet vil trolig stige når alle stemmene i distriktene er talt opp.

I forkant var det spenning om hvordan valget ville bli avviklet, men alt tyder på at det har gått riktig for seg. Det har heller ikke vært sterke demonstrasjoner eller sammenstøt mellom meningsmotstanderne – slik mange fryktet.

Ventet seier
Det var ventet at Morales ville få støtte. Dagens resultat viser at Morales fortsatt er populær blant de om lag to tredeler fattige av Bolivias 9,4 millioner innbyggere. Fra april til i dag har meningsmålingene vist at støtten har steget fra 54 til 59 prosent. Og valgresultatet ble enda mer oppmuntrende for presidenten.

Men – det er ikke mange som forventer at folkeavstemningen vil bidra til å løse den politiske knuten i Bolivia. Mange er redde for at en styrket Morales og styrkede høyre-guvernører i lavlandet vil føre til hardere konflikter.

Comments

Legg igjen kommentar:

  Textile Hjelp

Kategorier

RSS / Atom